Cụm liên trường THPT Nam Đàn - Thái Hòa (Nghệ An)

(Đề thi có 04 trang)

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát đề

Mã đề: ...

Hò	, tên	thí sinh:
Số	báo	danh:

Read the following advertisement and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 1 to 6.

#### Join the Green Revolution!

Are you looking for ways to live a more sustainable life? At EcoSolutions, we provide innovative products and services to help you reduce your (1) on the environment. From (2) to energy-saving tips, we've got everything you need to make a difference.

Our solutions are designed to fit seamlessly into your lifestyle, offering convenience and sustainability all in one. The latest product in our lineup is the *EcoSmart Bulb*, (3)\_\_\_\_\_ energy consumption by up to 80% compared to traditional lighting.

In addition, we are proud to launch a series of free workshops (4) green habits and practices. Whether you're interested in reducing waste, conserving water, or using renewable energy, there's something for everyone!

Don't miss this opportunity to (5)\_\_\_\_\_ steps towards a greener future. Sign up today (6)\_\_\_\_\_ more about how small changes can have a big impact. Let's create a better planet together by starting with the way we live.

#### Question 1.

A. depend	<b>B.</b> dependable	C. dependence	<b>D.</b> depending
Question 2.			
A. eco-friendly home	e appliances	<b>B.</b> eco-friendly appl	iances home
C. home appliances	eco-friendly	<b>D.</b> home eco-friendl	y appliances
Question 3.			
A. which reduces	B. that reduces	C. having reduced	D. reducing
Question 4.			
A. about	<b>B.</b> with	C. of	D. on
Question 5.			
A. do	B. take	C. create Tailieuonth Edu.yn	D. make

Question 6.

A. learn	B. learning	C. to learning	<b>D</b> . to learn
----------	-------------	----------------	---------------------

Read the following leaflet and mark the letter A, B, Cor D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 7 to 12

#### Join Our Cooking Classes!

Do you love cooking and want to learn new skills? Come and (7)\_\_\_\_\_ us for an exciting experience in the kitchen

We offer (8) \_\_\_\_\_ courses for beginners and advanced cooks. Whether you want to learn the basics or master international dishes, our team of professional chefs is here to help.

Classes are held every Saturday at our studio. Each class lasts 3 hours, and participants will (9)\_\_\_\_\_ new recipes while enjoying a fun and friendly atmosphere.

By the end of the course, you will feel (10) \_\_\_\_\_ in preparing meals for your friends and family. Don't miss this chance to learn and (11) \_\_\_\_\_ delicious food!

Sign up now! Contact us at cookingfun@example.com or call (12)\_\_\_\_\_ 555-123-456 Spots are limited, so hurry up!

We look forward to welcoming you. Let's make cooking an adventure!

#### Question 7.

A. take part in	B. involve	C. participate	D. join		
Question 8.					
A. much	B. few	C. some	D. any		
Question 9.					
A. pick up	B. give up	C. take after	$\mathbf{D}$ . set off		
Question 10.					
A. meaningful	B. confident	C. confidential	<b>D.</b> enjoyable		
Question 11.					
A. cook	<b>B.</b> make	C. enjoy	D. taste		
Question 12.					
A. with	B. on	C. to	D. at		

Mark the A,B,C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances of sentences to make a meaningful exchange or set in each of the following questions from 13 to 17.

# Question 13.

a. Rapid growth can lead to a lack of affordable housing and overcrowded public spaces

b. More people are moving to cities in search of better job opportunities and access to services like education and healthcare

c. While cities offer many advantages, they also face challenges such as traffic congestion and pollution

- d. To manage urbanisation effectively, governments must invest in sustainable infrastructure
- e. Urbanisation has become a major trend in the modem world
- f. With proper planning, cities can become better places for people to live and work

A. e-c-b-a-d-f B. e-b-c-a-d-f C.	. e-a-b-c-f-d <b>D</b> . e-d-b-a-c-f
----------------------------------	--------------------------------------

# Question 14.

a- Alex: Hot, please. And could you add a shot of caramel?

b- Swe: Sure! Would you like it hot or iced?

c- Alex: Hi! Can I get a medium latte, please?

A. c-b-a	<b>B.</b> c-a-b	C. b-c-a	<b>D</b> . b-a-c

# Question 15.

Dear Sir/Madam

a- Could you please provide detailed formation, including pricing and availability?

b- Please let me know if there is a preferred method for contacting you for further inquiries.

c- I am writing to inquire about the services your organization provides.

d- Thank you for your assistance. I look forward to your reply.

e- Specifically, I am interested in learning more about your insurance service.

f- Additionally, I would appreciate it if you could include any brochures or online resources that might help me better understand your offerings.

# Sincerely,

Alex

A. a-c-e-f-b-d B. c-e-a-f-b-d C. b-c-e-f-a-d D. c-e-a-f-d-b

# Question 16.

a- Tom: Got it. Thank you so much!

b- Stranger: No problem! Have a great day!

c- Tom: Excuse me, could you tell me how to get to the library?

d- Stranger: Sure! It's about a 10-minute walk from here. Just go straight and turn left at the second traffic light.

e- Tom: Okay, and then?

f- Stranger: After you turn left, you'll see a park on your right. The library is right across from it.

A. c-f-e-d-a-b B. c-d-e-f-a-b C. c-d-a-b-e-f D. c-b-a-f-e-d

# Question 17.

a- This diversity allows individuals to learn and appreciate cultures beyond their own

b- However, living in a multicultural society also requires tolerance and open-mindedness.

c- Living in a multicultural world is both exciting and enriching

d- For example, festivals like Diwali, Chinese New Year, and Thanksgiving are celebrated globally, promoting mutual understanding

e- People from different backgrounds bring unique traditions, languages, and cuisines

f- By respecting each other's differences, we can build harmonious communities where everyone feels valued and included

A. c-e-a-d-b-f B. a-b-c-d-e-f C. c-b-e-a-d-f D. e-c-f-d-a-b

# Read the following passage about humanoid robots and mark the letter A, B, Car D on year or she to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 18-22

International organizations, (18)\_\_\_\_\_, bring countries together to solve shared problems. These organizations work on issues like poverty, health, and climate change, creating policies that benefit people worldwide. The United Nations (19)\_\_\_\_\_. It is one of the most influential organizations in the world.

Focusing on global challenges, international organizations often provide aid and expertise to countries in need. For example, the World Health Organization (WHO), which is responsible for public health, helps combat diseases by providing vaccines and sharing knowledge. (20)\_\_\_\_\_, such organizations have improved the lives of millions.

Another example is the World Bank, whose mission is to reduce poverty and support economic development. It funds projects in developing countries, (21)\_\_\_\_\_. Countries receiving these funds often achieve better living standards over time.

(22)\_\_\_\_\_. Bringing nations together, they foster dialogue and collaboration. These efforts, while not perfect, remain essential for addressing global issues.

Edu.vn

# Question 18.

- A. which play a vital role in global cooperation
- B. played a vital role in global cooperation
- C. play a vital role in global cooperation Tailieuonthi

D. that play a vital role in global cooperation

# Question 19.

A. which was founded in 1945	<b>B.</b> found in 1945
C. founded in 1945	D. was founded in 1945
Question 20.	
A. To have worked tirelessly	<b>B.</b> Having been worked tirelessly
C. Having worked tirelessly	<b>D.</b> Worked tirelessly

#### Question 21.

A. to help improve infrastructure and education.

B. help improve infrastructure and education

C. helped improve infrastructure and education

D. helping improve infrastructure and education

# Question 22.

A. Because they face criticism, international organizations still continue to work for a more peaceful and prosperous world

**B.** Since they face criticism, international organizations still continue to work for a more peaceful and prosperous world

C. When they face criticism, international organizations still continue to work for a more peaceful and prosperous world

**D.** Although they face criticism, international organizations still continue to work for a more peaceful and prosperous world

Read the following passage about endangered languages and mark the letter A, B, C or Don your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 23 to 30

# International Organizations

International organizations are groups that work across different countries to address global problems. One well-known example is the United Nations (UN). The UN was founded in 1945 after World War II to promote peace and security worldwide. It also focuses on human rights, development, and helping during disasters. Another important organization is the World Health Organization (WHO). <u>The WHO</u> works to improve health by fighting diseases, providing vaccines, and sharing knowledge about <u>medical care</u>.

Many international organizations also help with economic issues. The World Bank and the International Monetary Fund (IMF) support countries by giving loans and advice on how to improve Edu.vn

their economies. These organizations often focus on developing countries, which may need extra help to grow and reduce poverty. Another well-known group is the European Union (EU). <u>It</u> is unique because its member countries work very closely together, even sharing a common currency called the euro.

Despite their efforts, international organizations face challenges. Sometimes, they face difficulties because not all countries agree on solutions. Some people also think the organizations do not always act fairly, as richer countries may have more power in decision-making. However, their work is still essential to create a better, safer world for everyone.

In conclusion, international organizations play a big role in solving global issues. They **promote** peace, improve health, and help economies grow. While they face difficulties, they remain important for international cooperation and progress.

#### Question 23.

Which of the following is NOT mentioned as a focus of international organizations in the passage?

- A. Promoting peace and security
- B. Establishing trade agreements between nations
- C. Reducing poverty in developing countries
- D. Providing medical care and vaccines

Question 24. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The European Union (EU) shares a common currency called the euro.

- B. The World Bank and the IMF often focus on underdeveloped countries to reduce poverty.
- C. The UN was founded before World War II to promote peace and security worldwide,
- D. The WHO's mission is only providing vaccines, and other medical aids.

Question 25. Which paragraph focuses on economic help provided by international organizations?

A. Paragraph 1 B. Paragraph 2 C. Paragraph 4 D. Paragraph 3

Question 26. In which paragraph does the writer mention the difficulties of international organisations?

A. Paragraph 1 B. Paragraph 4 C. Paragraph 3 D. Paragraph 2

Question 27. The word <u>it</u> in paragraph 2 refers to

A. The EU B. The World Bank	C. The IMF	D. The UN
-----------------------------	------------	-----------

Question 28. The word security in paragraph 1 is OPPOSITE in meaning to\_\_\_\_\_.

A. peace B. danger C. health D. economy

Question 29. The word promote in paragraph 4 could be best replaced by\_\_\_\_\_



A. prevent

Question 30. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 1?

- A. The WHO takes many actions to improve global health.
- B. The WHO focuses only on fighting diseases.
- C. The WHO does not focus on health issues.
- D. The WHO helps countries create their own vaccines.

# Read the following passage about the urban shift and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 31 to 40.

(I) Water is one of the most essential resources on our planet, <u>vital</u> for all forms of life. However, increasing demand and pollution are putting immense pressure on our freshwater supplies. (II) According to recent studies, nearly 2 billion people worldwide live in countries experiencing <u>high water stress</u>, leading to a decline in the availability of this precious resource. This situation not only affects drinking water but also agriculture, sanitation, and energy production.

The primary causes of water scarcity include population growth, urbanization, and climate change. As cities expand, the demand for water increases significantly. Moreover, agricultural practices that rely heavily on water are becoming unsustainable in many regions. Climate change further **exacerbates** these issues, causing unpredictable weather patterns and extreme droughts, which reduce water availability.

(III) <u>In response to this growing crisis, everyone must prioritize water conservation</u>. Simple actions, such as fixing leaks, using water-efficient appliances, and practicing mindful consumption, can make a significant difference. Additionally, implementing policies that promote sustainable water management and investing in technologies for water recycling can help mitigate the impacts of water scarcity. (IV)

Despite these efforts, the challenges remain substantial. It is crucial that we recognize the importance of conserving water and take immediate steps to protect this vital resource for future generations.

Question 31. Which of the following best paraphrases the underlined part in paragraph 3?

A. Individuals should consider water conservation a secondary concern when addressing this problem.

B. Society needs to focus on water conservation to effectively address the growing water shortage problem.

C. People can manage the crisis without prioritizing water conservation.

D. Water conservation is not an urgent issue for people facing this crisis.

Question 32. Where in this passage does the following sentence best fit



"These strategies can significantly improve water availability in stressed regions."

A. (III) B. (I) C. (IV) D. (II)

Question 33. The word "vital" paragraph 1 could be best replaced by:

A. optional B. crucial C. harmful D. unimportant

Question 34. Which of the following best summarises paragraph 3?

A. Governments should focus solely on technology to solve water issues.

B. Water conservation is primarily a government responsibility, not individual.

C. The role of each individual in protecting water resources is very important.

D. Both the government and each individual have a role to play in protecting water resources.

Question 35. Which of the following best summarises the passage?

A. Immediate action is needed to address the growing water shortage crisis.

B. The impact of water shortage due to climate change on human life and agricultural development.

C. The importance of water conservation to combat the growing water shortage caused by increased demand and climate change.

D. Water shortage is a major problem that requires immediate government action.

Question 36. The phrase "high water stress" in paragraph 1 refers to:

- A. reduced water demand B. excessive rainfall
- C. improved water quality D. significant water shortage

Question 37. The phrase "exacerbates" in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to:

A. alleviates B. maintains C. worsens D. complicates

Question 38. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Governments play an important role in protecting polluted water sources.

B. Water conservation measures need to be widely applied to create an impact.

C. Applying technology can solve all problems of water shortage.

D. Climate change is an important factor that affects water resources globally.

Question 39. According to paragraph 2, which of the following is NOT a contributing factor to water scarcity?

Edu.vn

A. Population growth B. Urbanization C. Extreme droughts D. City expansionQuestion 40. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. Climate change negatively impacts water availability.

B. Urbanization decreases the demand for water.

C. Sustainable practices are unnecessary for water management.

D. Water scarcity affects only drinking water supplies.



Cụm liên trường THPT Nam Đàn - Thái Hòa (Nghệ An) KÌ THI TỐT NGHIỆP THPT NĂM 2025 MÔN: TIẾNG ANH

(Để thi có 04 trang)

Thời gian làm bài: 50 phút, không kể thời gian phát để

Họ, tên thí sinh: Số báo danh:

# ĐÁP ÁN VÀ LỜI GIẢI CHI TIẾT

Read the following advertisement and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 1 to 6.

#### Join the Green Revolution!

Are you looking for ways to live a more sustainable life? At EcoSolutions, we provide innovative products and services to help you reduce your (1) on the environment. From (2) to energy-saving tips, we've got everything you need to make a difference.

Our solutions are designed to fit seamlessly into your lifestyle, offering convenience and sustainability all in one. The latest product in our lineup is the *EcoSmart Bulb*, (3)\_\_\_\_\_ energy consumption by up to 80% compared to traditional lighting.

In addition, we are proud to launch a series of free workshops (4) green habits and practices. Whether you're interested in reducing waste, conserving water, or using renewable energy, there's something for everyone!

Don't miss this opportunity to (5)\_\_\_\_\_ steps towards a greener future. Sign up today (6)\_\_\_\_\_ more about how small changes can have a big impact. Let's create a better planet together by starting with the way we live.

#### Question 1.

A. depend	<b>B.</b> dependable	C. dependence D. depending	
Giải thích:			
DỊCH BÀI			
Join the Green Revolu	tion!	Hãy cùng tham gia vào Cuộc Cách Ma	ạng
Are you looking for	r ways to live a more	Xanh!	
sustainable life? At l	EcoSolutions, we provide	Bạn đang tìm kiếm những cách để sống bền vi	ững
innovative products a	nd services to help you	hơn? Tại EcoSolutions, chúng tôi cung cấp	các
reduce your depender	nce on the environment.	sản phẩm và địch vụ tiên tiến để giúp bạn giản	ı sự
From eco-friendly	home appliances to	phụ thuộc vào môi trường. Từ các thiết bị	gia
	Edu	.vn	

Mã đề: ...

energy-saving tips, we've got everything you need	dụng thân thiện với môi trường đến các mẹo tiết
to make a difference.	kiệm năng lượng, chúng tôi có mọi thứ bạn cần để
	tạo ra sự khác biệt.
Our colutions are designed to fit completely into	Cáo sili altín sin slove têj tana thiết lei tế nhà
Our solutions are designed to fit seamlessly into	
your lifestyle, offering convenience and	hợp với lồi sống của bạn, mang lại sự tiện lợi và
sustainability all in one. The latest product in our	bên vững trong cùng một sản phẩm. Sản phẩm
lineup is the EcoSmart Bulb, reducing energy	mới nhất trong dòng sản phẩm của chúng tôi là
consumption by up to 80% compared to traditional	Bóng đèn EcoSmart, giúp giảm mức tiêu thụ năng
lighting.	lượng tới 80% so với đèn chiếu sáng truyền thống.
In addition, we are proud to launch a series of free	Ngoài ra, chúng tôi tự hào khi bắt đầu nhiều hội
workshops about green habits and practices.	thảo miễn phí về thói quen và thực tiễn xanh. Bất
Whether you're interested in reducing waste,	kể bạn quan tâm đến việc giảm thiểu chất thải, bảo
conserving water, or using renewable energy,	tồn nước hay sử dụng năng lượng tái tạo, đều có
there's something for everyone!	thứ gì đó dành cho tất cả mọi người!
Don't miss this opportunity to take steps towards a	Đừng bỏ lõ cơ hội này để thực hiện các bước
greener future. Sign up today to learn more about	hướng tới một tương lai xanh hơn. Hãy đăng ký
how small changes can have a big impact. Let's	ngay hôm nay để tìm hiểu thêm về cách những
create a better planet together by starting with the	thay đổi nhỏ có thể tạo ra tác động lớn. Chúng ta
way we live.	hãy cùng nhau tạo ra một hành tinh tốt đẹp hơn
	bằng cách bắt đầu từ cách chúng ta sống.

# Kiến thức về từ loại:

- depend /dɪˈpend/ (v): phụ thuộc, dựa vào
- dependable /dɪ'pen.də.bəl/ (adj): đáng tin cậy
- dependence /dɪˈpen.dəns/ (n): sự phụ thuộc
- tính từ sở hữu (your) + danh từ (dependence)

Tạm dịch: At EcoSolutions, we provide innovative products and services to help you reduce your dependence on the environment. (Tại EcoSolutions, chúng tôi cung cấp các sản phẩm và dịch vụ tiên tiến để giúp bạn giảm sự phụ thuộc vào môi trường.)

Edu.vn

→ Chọn đáp án C

#### Question 2.

A. eco-friendly home appliance

C. home appliances eco-friendly

B. eco-friendly appliances home

**D**. home eco-friendly appliances

Giải thích

# Kiến thức về trật tự từ:

eco-friendly / i: kəu frend.li/ (adj): thân thiện với môi trường

- home appliance (np): các thiết bị gia dụng

Ta dùng tính từ trước cụm danh từ.

**Tạm dịch:** From eco-friendly home appliances to energy-saving tips, we've got everything you need to make a difference. (Từ các thiết bị gia dụng thân thiện với môi trường đến các mẹo tiết kiệm năng lượng, chúng tôi có mọi thứ bạn cần để tạo ra sự khác biệt.)

→ Chọn đáp án A

# Question 3.

A. which reduces	B. that reduces	C. having reduced	D. reducing
------------------	-----------------	-------------------	-------------

Giải thích

# Kiến thức về mệnh đề quan hệ:

Mệnh đề quan hệ xác định là mệnh đề dùng để xác định danh từ/cụm danh từ đứng trước nó, nhằm bổ nghĩa cho câu. Ở đây ta cần đại từ cho EcoSmart Bulb sau dấu "," là một sản phẩm (số ít), cùng động từ chia thì hợp lý => which reduces là hợp lý.

Tạm dịch: The latest product in our lineup is the EcoSmart Bulb, which reduces energy consumption by up to 80% compared to traditional lighting. (Sản phẩm mới nhất trong dòng sản phẩm của chúng tôi là Bóng đèn EcoSmart, giúp giảm mức tiêu thụ năng lượng tới 80% so với đèn chiếu sáng truyền thống.)

→ Chọn đáp án A

# Question 4.

A. about	<b>B.</b> with	C. of	D. on	
A. a0000	D. with	<b>C</b> . 01	<b>D</b> . on	
Giải thích				
Kiến thức về giới	từ:			
A. about: về, khoả	ng chừng			
B. with: với, cùng	với			
C. of: của				
<b>D.</b> on: trên				
- workshop on som	iething: hội thảo yế chủ	đề gì đó	ant la i	
	305	Talueuo	ntni	
		Edu.vn		

Tạm dịch: In addition, we are proud to launch a series of free workshops on green habits and practices. (Ngoài ra, chúng tôi tự hào khi bắt đầu nhiều hội thảo miễn phí về thói quen và thực tiễn xanh.)

#### → Chọn đáp án D

# Question 5. A. do B. take C. create D. make Giải thích Kiến thức về cụm từ thông dụng: take steps: tiến hành, thực hiện các bước Tạm dịch: Don't miss this opportunity to take steps towards a greener future. (Đừng bỏ lỡ cơ hội này để thực hiện các bước hướng tới một tương lai xanh hơn.) $\rightarrow$ Chon đáp án B Question 6. C. to learning D. to learn A. learn **B.** learning Giải thích Cấu trúc với 'to': sign up to do something: đăng ký làm cái gì đó Tam dich: Sign up today to learn more about how small changes can have a big impact. (Hãy đăng ký ngay hôm nay để tìm hiểu thêm về cách những thay đổi nhỏ có thể tạo ra tác động lớn.) → Chọn đáp án D

Read the following leaflet and mark the letter A, B, Cor D on your answer sheet to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 7 to 12

#### Join Our Cooking Classes!

Do you love cooking and want to learn new skills? Come and (7)\_\_\_\_\_ us for an exciting experience in the kitchen

We offer (8) \_\_\_\_\_\_ courses for beginners and advanced cooks. Whether you want to learn the basics or master international dishes, our team of professional chefs is here to help.

Classes are held every Saturday at our studio. Each class lasts 3 hours, and participants will (9)\_\_\_\_\_ new recipes while enjoying a fun and friendly atmosphere.

By the end of the course, you will feel (10) in preparing meals for your friends and family. Don't miss this chance to learn and (11) delicious food!

Sign up now! Contact us at cookingfun@example.com or call (12)\_\_\_\_\_ 555-123-456 Spots are limited, so hurry up!

We look forward to welcoming you. Let's make cooking an adventure!

# Question 7.

A. take part in	<b>B.</b> involve	C. participate D. join
Giải thích:		
DỊCH BÀI		
Join Our Cooking Class	es!	Tham gia Lớp Học Nấu Ăn của Chúng Tôi!
Do you love cooking and Come and join us for an e kitchen.		
We offer some courses for beginners and advanced cooks. Whether you want to learn the basics or master international dishes, our team of professional chefs is here to help.		người mới bắt đầu và cả những đầu bếp chuyên
Classes are held every Saturday at our studio. Each class lasts 3 hours, and participants will pick up new recipes while enjoying a fun and friendly atmosphere.		studio của chúng tôi. Mỗi lớp kéo dài 3 giờ, và
preparing meals for your	friends and family. Don'	Cuối khóa học, bạn sẽ cảm thấy tự tin trong việc chuẩn bị bữa ăn cho bạn bè và gia đình. Đừng bỏ lỡ cơ hội này để học hỏi và nấu những món ăn ngon!
Sign up now! cookingfun@example.com Spots are limited, so hurry	m or call at 555-123-456	Đăng ký ngay bây giờ! Liên hệ với chúng tôi tại cookingfun@example.com hoặc gọi số 555-123-456. Số lượng chỗ có hạn, vì vậy hãy nhanh tay lên!
We look forward to wel cooking an adventure!	coming you. Let's make	Chúng tôi rất mong được chào đón bạn. Hãy biến việc nấu ăn thành một cuộc phiêu lưu!
Giải thích	Edu	Ilieuonthi

A. take part in something: tham gia vào cái gì

B. involve something: liên quan đến, bao gồm cái gì

C. participate in something: tham gia vào cái gì

D. join somebody: tham gia cùng ai

Tạm dịch: Come and join us for an exciting experience in the kitchen. (Hãy đến và tham gia cùng chúng tôi để có một trải nghiệm thú vị trong bếp.)

→ Chọn đáp án D

#### Question 8.

A. much	B. few	C. some	D. any	
Giải thích				
<mark>Kiến thức về lượng</mark>	từ:			
<mark>A.</mark> much + N (không	A. much + N (không đếm được): nhiều			
<mark>B.</mark> few + N (số nhiều	<b>B.</b> few + N (số nhiều): ít, một ít			
C. some + N (số nhiều∕ không đếm được): một vài				

D. any + N (đếm được/ không đếm được): bất kỳ

Vì đanh từ 'courses' đang ở dạng số nhiều và câu này đề cập có nhiều khóa học khác nhau dành cho người mới bắt đầu và người nấu ăn nâng cao mà không nêu rõ số lượng chính xác nên 'some' là đáp án phù hợp nhất.

**Tạm dịch:** We offer some courses for beginners and advanced cooks. (Chúng tôi cung cấp một số khóa học dành cho người mới bắt đầu và cả những đầu bếp chuyên nghiệp.)

→ Chọn đáp án C

# Question 9.

A. pick up	B. give up	C. take after	<b>D.</b> set off
Giải thích			
Kiến thức về cụm	động từ:		
A. pick up someboo	ly/something: đón ai, học	được cái gì	
<b>B.</b> give up someboo	ly/something: từ bỏ		
C. take after someb	ody: giống ai đó		
<b>D.</b> set off: khởi hàn	h, bắt đầu		
<mark>Tạm dịch:</mark> Each cl	ass lasts 3 hoursAand part	ticipants will pick up nev	w recipes while enjoying a fun and
		Edu.vn	

friendly atmosphere. (Mỗi lớp kéo đài 3 giờ, và người tham gia sẽ học được các công thức nấu ăn mới đồng thời tận hưởng một bầu không khí vui vẻ và thân thiện.)

→ Chọn đáp án A

# Question 10.

A. meaningful	B. confident	C. confidential	<b>D.</b> enjoyable	
Giải thích				
Kiến thức về từ vựng:				
A. meaningful /ˈmiː.nɪı	j.fəl/ (adj): có ý nghĩa	a, đầy ý nghĩa		
<b>B.</b> confident /ˈkɒn.fɪ.də	B. confident /'kɒn.fr.dənt/ (adj): tự tin			
C. confidential / kɒn.fɪ'den.ʃəl/ (adj): bí mật, riêng tư				
<b>D.</b> enjoyable /mˈdʒəɪ.ə.	D. enjoyable /ɪnˈdʒɔɪ.ə.bəl/ (adj): thú vị, vui vẻ			
- feel + adj: cảm thấy n	hư thế nào			
Tạm dịch: By the end of the course, you will feel confident in preparing meals for your friends and				
family. (Cuối khóa học	, bạn sẽ cảm thấy tự t	in trong việc chuẩn bị bữa ă	n cho bạn bè và gia đình.)	
→ Chọn đáp án B				

**Ouestion 11** 

Question 11.				
A. cook	<mark>B.</mark> make	C. enjoy	D. taste	
Giải thích				
Kiến thức về từ vựng:				
A. cook /kʊk/ (v): nấu ăn				
B. make /meɪk/ (v): làm, chế tạo				
C. enjoy /ɪnˈdʒəɪ/ (v): thưởng thức, tận hưởng				
<b>D.</b> taste /teɪst/ (v): nếm				
- make food: bao gồm tất	t cả các bước liệ	ên quan đến việc chế biến m	lột món ăn, từ việc thu thập	nguyên
liệu cho đến khi trình bày	cuối cùng.			

- cook food: quá trình sử dụng nhiệt để chế biến nguyên liệu thành món ăn.

Câu này nhấn mạnh việc học toàn bộ quá trình chuẩn bị bữa ăn, không chỉ riêng khía cạnh nấu nướng nên 'make' là đáp án hợp lý nhất.

 Tạm dịch: Don't miss this chance to learn and make delicious food! (Đừng bỏ lỡ cơ hội này để học hỏi và nấu những món ăn ngon!)

 A+

#### Question 12.

A. with	B. on	C. to	D. at	
Giải thích				

call (someone) at phone number: gọi điện thoại cho ai đó theo sô điện thoại nào

Tạm dịch: Contact us at cookingfun@example.com or call at 555-123-456. (Liên hệ với chúng tôi tại cookingfun@example.com hoặc gọi số 555-123-456.)

→ Chọn đáp án D

Mark the A,B,C or D on your answer sheet to indicate the best arrangement of utterances of sentences to make a meaningful exchange or set in each of the following questions from 13 to 17.

#### Question 13.

a. Rapid growth can lead to a lack of affordable housing and overcrowded public spaces

b. More people are moving to cities in search of better job opportunities and access to services like education and healthcare

c. While cities offer many advantages, they also face challenges such as traffic congestion and pollution

d. To manage urbanisation effectively, governments must invest in sustainable infrastructure

e. Urbanisation has become a major trend in the modem world

f. With proper planning, cities can become better places for people to live and work

A. e-c-b-a-d-f B. e-b-c-a-d-f C. e-a-b-c-f-d D. e-d-b-a-c-f

Giải thích

# DỊCH BÀI

Urbanisation has become a major trend in the modern world. More people are moving to cities in search of better job opportunities and access to services like education and healthcare. While cities offer many advantages, they also face challenges such as traffic congestion and pollution. Rapid growth can lead to a lack of affordable housing and overcrowded public spaces. To manage urbanisation effectively,

Đô thị hóa đã trở thành một xu hướng lớn trong thế giới hiện đại. Ngày càng có nhiều người chuyển đến các thành phố để tìm kiếm cơ hội việc làm tốt hơn và tiếp cận các dịch vụ như giáo dục và chăm sóc sức khỏe. Mặc dù các thành phố mang lại nhiều lợi thế, nhưng chúng cũng phải đối mặt với những thách thức như tắc nghẽn giao thông và ô nhiễm. Tăng trưởng nhanh chóng có thể dẫn đến thiếu nhà ở giá cả phải chăng và



governments must invest in sustainable	không gian công cộng quá đông đúc. Để quản lý
infrastructure. With proper planning, cities can	đô thị hóa hiệu quả, các chính phủ phải đầu tư vào
become better places for people to live and work.	cơ sở hạ tầng bền vững. Với quy hoạch hợp lý, các
	thành phố có thể trở thành nơi tốt hơn cho mọi
	người sinh sống và làm việc.
→ Chọn đáp án B	

#### Question 14.

a- Alex: Hot, please. And could you add a shot of caramel?

b- Swe: Sure! Would you like it hot or iced?

c- Alex: Hi! Can I get a medium latte, please?

<mark>А.</mark> с-b-а	<b>B.</b> c-a-b	C. b-c-a	]	<b>D.</b> b-a-c		
Giải thích						
DỊCH BÀI						
Alex: Hi! Can I get a medium latte, please?		Alex: Chào bạn! Cho tôi một ly latte cỡ vừa nhé?				
Swe: Sure! Would you like it hot or iced?		Swe: Vâng!	Bạn muốn t	uống nóng ha	ay đá?	
Alex: Hot, please. And o	could you add a shot of	Alex: Nóng	, nhé. Và	thêm cho	tôi một ơ	chút
caramel?		caramel đượ	c không?			
→ Chọn đáp án A						

# Question 15.

Dear Sir/Madam

a- Could you please provide detailed formation, including pricing and availability?

b- Please let me know if there is a preferred method for contacting you for further inquiries.

c- I am writing to inquire about the services your organization provides.

d- Thank you for your assistance. I look forward to your reply.

e- Specifically, I am interested in learning more about your insurance service.

f- Additionally, I would appreciate it if you could include any brochures or online resources that might help me better understand your offerings.

Sincerely,





**B.** c-e-a-f-b-d

C. b-c-e-f-a-d

D. c-e-a-f-d-b

#### Giải thích

# DỊCH BÀI

Dear Sir/Madam,	Kính gửi Ông/Bà,	
I am writing to inquire about the services your	Tôi viết thư này để hỏi về các dịch vụ mà tổ chức	
organization provides. Specifically, I am interested	của ông/bà cung cấp. Cụ thể, tôi muốn tìm hiểu	
in learning more about your insurance service.	thêm về dịch vụ bảo hiểm của ông/bà. Ông/bà có	
Could you please provide detailed formation,	thể cung cấp thông tin chi tiết, bao gồm giá cả và	
including pricing and availability? Additionally, I	tình trạng hiện tại được không? Ngoài ra, tôi rất	
would appreciate it if you could include any	mong ông/bà có thể cung cấp bất kỳ tài liệu quảng	
brochures or online resources that might help me	cáo hoặc tài nguyên trực tuyến nào có thể giúp tôi	
better understand your offerings. Please let me	hiểu rõ hơn về các dịch vụ của ông/bà. Vui lòng	
know if there is a preferred method for contacting	cho tôi biết nếu có phương pháp nào được ưu tiên	
you for further inquiries. Thank you for your	để liên hệ với ông/bà để biết thêm thông tin. Cảm	
assistance. I look forward to your reply.	ơn sự hỗ trợ của ông/bà. Tôi mong nhận được	
	phản hồi.	
Sincerely,	Trân trọng,	
Alex	Alex	
→ Chon đán án B		

→ Chọn đáp án B

#### Question 16.

- a- Tom: Got it. Thank you so much!
- b- Stranger: No problem! Have a great day!
- c- Tom: Excuse me, could you tell me how to get to the library?

d- Stranger: Sure! It's about a 10-minute walk from here. Just go straight and turn left at the second traffic light.

- e- Tom: Okay, and then?
- f- Stranger: After you turn left, you'll see a park on your right. The library is right across from it.

A. c-f-e-d-a-b	<b>B.</b> c-d-e-f-a-b	C. c-d-a-b-e-f	<b>D.</b> c-b-a-f-e-d
Giải thích			
DỊCH BÀI			
Tom: Excuse me, cou	ild you tell me how to g	et to Tom: Xin lỗi, b	ạn có thể chỉ cho tôi cách đến thư
		Edu.vn	

the library?	viện không?
Stranger: Sure! It's about a 10-minute walk from	Người lạ: Chắc chắn rồi! Nó cách đây khoảng 10
here. Just go straight and turn left at the second	phút đi bộ. Cứ đi thẳng và rẽ trái ở đèn giao thông
traffic light.	thứ hai.
Tom: Okay, and then?	Tom: Được rồi, rồi sao nữa?
Stranger: After you turn left, you'll see a park on	Người lạ: Sau khi rẽ trái, bạn sẽ thấy một công
your right. The library is right across from it.	viên bên phải. Thư viện nằm ngay đối điện công
	viên đó.
Tom: Got it. Thank you so much!	Tom: Hiểu rồi. Cảm ơn bạn rất nhiều!
Stranger: No problem! Have a great day!	Người lạ: Không có gỉ! Chúc bạn một ngày tuyệt
	vời!
→ Chon đán án B	

#### Question 17.

a- This diversity allows individuals to learn and appreciate cultures beyond their own

b- However, living in a multicultural society also requires tolerance and open-mindedness.

c- Living in a multicultural world is both exciting and enriching

d- For example, festivals like Diwali, Chinese New Year, and Thanksgiving are celebrated globally, promoting mutual understanding

e- People from different backgrounds bring unique traditions, languages, and cuisines

f- By respecting each other's differences, we can build harmonious communities where everyone feels valued and included

A. c-e-a-d-b-f B. a-b-c-d-e-f C. c-b-e-a-d-f D. e-c-f-d-a-b

Giải thích

#### DỊCH BÀI

Living in a multicultural world is both exciting and enriching. People from different backgrounds bring unique traditions, languages, and cuisines. This diversity allows individuals to learn and appreciate cultures beyond their own. For example, festivals like Diwali, Chinese New Year, and Thanksgiving are celebrated globally, Sống trong một thế giới đa văn hóa vừa thú vị vừa bổ ích. Những người có xuất thân khác nhau mang đến những truyền thống, ngôn ngữ và ẩm thực độc đáo. Sự đa dạng này cho phép mọi người tìm hiểu và trân trọng các nền văn hóa không phải của họ. Ví dụ, các lễ hội như Diwali, Tết Nguyên đán và Lễ Ta ơn được tổ chức trên toàn cầu, thúc đẩy sự



promoting mutual understanding. However, living	hiểu biết lẫn nhau. Tuy nhiên, sống trong một xã
in a multicultural society also requires tolerance	hội đa văn hóa cũng đòi hỏi sự khoan đung và cởi
and open-mindedness. By respecting each other's	mở. Bằng cách tôn trọng sự khác biệt của nhau,
differences, we can build harmonious	chúng ta có thể xây dựng những cộng đồng hòa
communities where everyone feels valued and	hợp, nơi mọi người đều cảm thấy được coi trọng
included.	và hòa nhập.

→ Chọn đáp án A

# Read the following passage about humanoid robots and mark the letter A, B, Car D on year or she to indicate the option that best fits each of the numbered blanks from 18-22

International organizations, (18)\_\_\_\_\_, bring countries together to solve shared problems. These organizations work on issues like poverty, health, and climate change, creating policies that benefit people worldwide. The United Nations (19)\_\_\_\_\_. It is one of the most influential organizations in the world.

Focusing on global challenges, international organizations often provide aid and expertise to countries in need. For example, the World Health Organization (WHO), which is responsible for public health, helps combat diseases by providing vaccines and sharing knowledge. (20)\_\_\_\_\_, such organizations have improved the lives of millions.

Another example is the World Bank, whose mission is to reduce poverty and support economic development. It funds projects in developing countries, (21)\_\_\_\_\_. Countries receiving these funds often achieve better living standards over time.

(22)\_\_\_\_\_. Bringing nations together, they foster dialogue and collaboration. These efforts, while not perfect, remain essential for addressing global issues.

# Question 18.

A. which play a vital role in global cooperation

B. played a vital role in global cooperation

- C. play a vital role in global cooperation
- D. that play a vital role in global cooperation

# Giải thích:

# DỊCH BÀI

International organizations, which play a vital role in global cooperation, bring countries together to solve shared problems. These organizations work

on issues like poverty, health, and climate change, creating policies that benefit people worldwide. The United Nations was founded in 1945. It is one of the most influential organizations in the world. Focusing on global challenges, international organizations often provide aid and expertise to countries in need. For example, the World Health Organization (WHO), which is responsible for public health, helps combat diseases by providing vaccines and sharing knowledge. Having worked tirelessly, such organizations have improved the lives of millions.

Another example is the World Bank, whose mission is to reduce poverty and support economic development. It funds projects in developing countries, helping improve infrastructure and education. Countries receiving these funds often achieve better living standards over time.

Although they face criticism, international organizations still continue to work for a more peaceful and prosperous world. Bringing nations together, they foster dialogue and collaboration. These efforts, while not perfect, remain essential for addressing global issues.

này giải quyết các vấn đề như nghèo đói, sức khỏe và biến đổi khí hậu, tạo ra các chính sách có lợi cho người dân trên toàn thế giới. Liên Hợp Quốc được thành lập vào năm 1945. Đây là một trong những tổ chức có ảnh hưởng nhất trên thế giới.

Tập trung vào các thách thức toàn cầu, các tổ chức quốc tế thường cung cấp viện trợ và chuyên môn cho các quốc gia gặp khó khăn. Ví dụ, Tổ chức Y tế Thế giới (WHO), chịu trách nhiệm về sức khỏe cộng đồng, giúp chống lại dịch bệnh bằng cách cung cấp vắc xin và chia sẻ kiến thức. Với những nỗ lực không ngừng nghỉ, các tổ chức này đã cải thiện cuộc sống của hàng triệu người.

Một ví dụ khác là Ngân hàng Thế giới, có nhiệm vụ giảm nghèo và hỗ trợ phát triển kinh tế. Tổ chức này tài trợ cho các dự án ở các nước đang phát triển, giúp cải thiện cơ sở hạ tầng và giáo dục. Các quốc gia nhận được các khoản tiền này thường đạt được mức sống tốt hơn theo thời gian.

Mặc dù phải đối mặt với những chỉ trích, các tổ chức quốc tế vẫn tiếp tục nỗ lực vì một thế giới hòa bình và thịnh vượng hơn. Bằng cách kết nối các quốc gia lại với nhau, họ thúc đẩy đối thoại và hợp tác. Những nỗ lực này, mặc dù không hoàn hảo, vẫn rất cần thiết để giải quyết các vấn đề toàn cầu.

# Phân tích thành phần câu:

- + Chủ ngữ: 'International organizations'
- + Vi ngữ: 'bring countries together to solve shared problems'
- → Cần một mệnh đề quan hệ để bổ nghĩa cho chủ ngữ 'International organizations'
- A. đóng một vai trò quan trọng trong hợp tác toàn cầu → Hợp lý nhất vì là mệnh đề quan hệ.

- B. Sai vì dùng động từ chia thì 'played'.
- C. Sai vì dùng động từ nguyên mẫu (play).
- D. Sai vì mệnh đề quan hệ chó đại từ quat hệ 'that' không dùng với dấu phẩy.

Tạm dịch: International organizations, which play a vital role in global cooperation, bring countries together to solve shared problems. (Các tổ chức quốc tế đóng một vai trò quan trọng trong hợp tác toàn cầu, kết nối các quốc gia lại với nhau để giải quyết các vấn đề chung.)

→ Chọn đáp án A

#### Question 19.

A. which was founded in 1945

C. founded in 1945

**B.** found in 1945

D. was founded in 1945

#### Giải thích

Vị trí cần dùng bị động mô tả sự thành lập của Liên Hợp Quốc nên ta cần điền động từ ở dạng: tobe + Ved/3.

A. Sai vì là mệnh đề quan hệ.

B. Sai vì thiếu động từ 'tobe' và 'found' là quá khứ của 'find' (tìm thấy).

C. Sai vì thiếu động từ 'tobe'.

D. được thành lập vào năm 1945 → Hợp lý nhất với động từ ở dạng bị động là 'was founded'.

Tạm dịch: The United Nations was founded in 1945. (Liên Hợp Quốc được thành lập vào năm 1945.)

→ Chọn đáp án D

#### Question 20.

A. To have worked tirelessly	B. Having been worked tirelessly
	<u> </u>

C. Having worked tirelessly

D. Worked tirelessly

#### Giải thích

Vì trong câu đã có mệnh đề chính: 'such organizations have improved the lives of millions.', nên vị trí cần điền một cụm phân từ để bổ nghĩa cho chủ ngữ 'international organizations' hoặc một mệnh đề phụ.

A. Sai vì dùng 'to have worked tirelessly, chỉ mục đích làm việc không ngừng nghỉ.

B. Sai vì dùng bị động 'having been worked tirelessly, không phù hợp với chủ ngữ 'international organizations'.

C. với những nỗ lực không ngừng nghỉ → Hợp lý nhất vì nó diễn tả hành động chủ động, liên tục và kéo dài của các tổ chức quốc tế trong việc cải thiện cuộc sống của hàng triệu người.

D. Sai vì dùng quá khứ phân từ 'worked'.

**Tạm dịch:** Having worked ti<mark>relessly, suc</mark>h organizations have improved the lives of millions. (Với những nỗ lực không ngừng nghi, các tổ chức này đã cải thiện cuộc sống của hàng triệu người.)

#### → Chọn đáp án C

#### Question 21.

A. to help improve infrastructure and education.

B. help improve infrastructure and education

C. helped improve infrastructure and education

D. helping improve infrastructure and education

#### Giải thích

Vị trí cần một mệnh đề quan hệ hoặc rút gọn mệnh đề quan hệ để bổ nghĩa việc Ngân hàng Thế giới tài trợ dự án hỗ trợ cho các nước đang phát triển.

A. Sai vì dùng 'to help'.

B. Sai vì dùng động từ nguyên mẫu 'help'.

C. Sai vì dùng động từ chia thì 'helped'.

D. giúp cải thiện cơ sở hạ tâng và giáo dục → Hợp lý nhất vì là rút gọn mệnh để quan hệ ở dạng chủ động và diễn tả mục đích của việc tài trợ dự án của World Bank.

Tạm dịch: It funds projects in developing countries, helping improve infrastructure and education. (Tô chức này tài trợ cho các dự án ở các nước đang phát triển, giúp cải thiện cơ sở hạ tầng và giáo dụC.)

→ Chọn đáp án D

#### Question 22.

A. Because they face criticism, international organizations still continue to work for a more peaceful and prosperous world

B. Since they face criticism, international organizations still continue to work for a more peaceful and prosperous world

C. When they face criticism, international organizations still continue to work for a more peaceful and prosperous world

D. Although they face criticism, international organizations still continue to work for a more peaceful and prosperous world

#### Giải thích

Ta xét các ý trong đáp án, ta thầy, hai ý mang nghĩa tương phản nhau: 'they face criticism' (họ đối mặt với chỉ trích) và 'international organizations still continue to work' (các tổ chức quốc tế vẫn tiếp tục làm việc) nên chúng ta cần một liện từ để thể hiện sự tương phản giữa hai ý này.

Edu.vn

A. Sai vì 'because' diễn tả nguyên nhân

B. Sai vì 'since' diễn tả nguyên nhân.

C. Sai vì 'when' điễn tả thời điểm.

D. Mặc dù phải đối mặt với những chỉ trích, các tổ chức quốc tế vẫn tiếp tục nỗ lực vì một thế giới hòa bình và thịnh vượng hơn. → Hợp lý nhất vì 'although' diễn tả sự tương phản.

Tạm dịch: Although they face criticism, international organizations still continue to work for a more peaceful and prosperous world. (Mặc dù phải đối mặt với những chỉ trích, các tổ chức quốc tế vẫn tiếp tục nỗ lực vì một thế giới hòa bình và thịnh vượng hơn.)

→ Chọn đáp án D

# Read the following passage about endangered languages and mark the letter A, B, C or Don your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 23 to 30

#### International Organizations

International organizations are groups that work across different countries to address global problems. One well-known example is the United Nations (UN). The UN was founded in 1945 after World War II to promote peace and security worldwide. It also focuses on human rights, development, and helping during disasters. Another important organization is the World Health Organization (WHO). <u>The WHO</u> works to improve health by fighting diseases, providing vaccines, and sharing knowledge about <u>medical care</u>.

Many international organizations also help with economic issues. The World Bank and the International Monetary Fund (IMF) support countries by giving loans and advice on how to improve their economies. These organizations often focus on developing countries, which may need extra help to grow and reduce poverty. Another well-known group is the European Union (EU). <u>It is unique because its member countries work very closely together, even sharing a common currency called the euro.</u>

Despite their efforts, international organizations face challenges. Sometimes, they face difficulties because not all countries agree on solutions. Some people also think the organizations do not always act fairly, as richer countries may have more power in decision-making. However, their work is still essential to create a better, safer world for everyone.

In conclusion, international organizations play a big role in solving global issues. They **promote** peace, improve health, and help economies grow. While they face difficulties, they remain important for international cooperation and progress.

# Question 23.

Which of the following is NOT mentioned as a focus of international organizations in the passage?

Edu.vn

A. Promoting peace and security

- B. Establishing trade agreements between nations
- C. Reducing poverty in developing countries
- D. Providing medical care and vaccines

#### Giải thích:

#### DỊCH BÀI

#### International Organizations

International organizations are groups that work across different countries to address global problems. One well-known example is the United Nations (UN). The UN was founded in 1945 after World War II to promote peace and security worldwide. It also focuses on human rights, development, and helping during disasters. Another important organization is the World Health Organization (WHO). The WHO works to improve health by fighting diseases, providing vaccines, and sharing knowledge about medical care.

Many international organizations also help with economic issues. The World Bank and the International Monetary Fund (IMF) support countries by giving loans and advice on how to improve their economies. These organizations often focus on developing countries, which may need extra help to grow and reduce poverty. Another well-known group is the European Union (EU). It is unique because its member countries work very closely together, even sharing a common currency called the euro.

Despite their efforts, international organizations face challenges. Sometimes, they face difficulties because not all countries agree on solutions. Some people also think the organizations do not always act fairly, as richer countries may have more

# Các Tổ Chức Quốc Tế

Các tổ chức quốc tế là những nhóm hoạt động trên nhiều quốc gia khác nhau để giải quyết các vấn đề toàn cầu. Một ví dụ phổ biến là Liên Hợp Quốc (UN). Liên Hợp Quốc được thành lập vào năm 1945 sau Chiến tranh Thế giới thứ hai để thúc đẩy hòa bình và an ninh trên toàn thế giới. Tổ chức này cũng tập trung vào nhân quyền, phát triển và hỗ trợ trong các thảm họa. Một tổ chức quan trọng khác là Tổ chức Y tế Thế giới (WHO). WHO hoạt động để cải thiện sức khỏe bằng cách đấu tranh với bệnh tật, cung cấp vắc xin và chia sẻ kiến thức về chăm sóc y tế.

Nhiều tổ chức quốc tế cũng giúp giải quyết các vấn đề kinh tế. Ngân hàng Thế giới và Quỹ Tiền tệ Quốc tế (IMF) hỗ trợ các quốc gia bằng cách cho vay và tư vấn về cách cải thiện nền kinh tế của họ. Các tổ chức này thường tập trung vào các nước đang phát triển, những nước có thể cần thêm sự giúp đỡ để phát triển và giảm nghèo. Một nhóm phổ biến khác là Liên minh Châu Âu (EU). EU đặc biệt vì các quốc gia thành viên của nó làm việc rất chặt chẽ với nhau, thậm chí chia sẻ một đồng tiền chung gọi là euro.

Mặc dù có những nỗ lực, các tổ chức quốc tế vẫn phải đối mặt với những thách thức. Đôi khi, họ gặp khó khăn vì không phải tất cả các quốc gia đều đồng ý về các giải pháp. Một số người cũng cho rằng các tổ chức này không phải lúc nào cũng

power in decision-making. However, their work is	hành động công bằng, vì các quốc gia giàu có thể	
still essential to create a better, safer world for	có nhiều quyền lực hơn trong việc ra quyết định.	
everyone.	Tuy nhiên, công việc của họ vẫn rất cần thiết để	
	tạo ra một thế giới tốt đẹp hơn, an toàn hơn cho tất	
	cả mọi người.	
In conclusion, international organizations play a	Tóm lại, các tổ chức quốc tế đóng một vai trò lớn	
big role in solving global issues. They promote	trong việc giải quyết các vấn đề toàn cầu. Họ thúc	
peace, improve health, and help economies grow.	đẩy hòa bình, cải thiện sức khỏe và giúp các nền	
While they face difficulties, they remain important	kinh tế phát triển. Mặc dù phải đối mặt với những	
for international cooperation and progress.	khó khăn, họ vẫn là quan trọng đối với sự hợp tác	
	và tiến bộ quốc tế.	

#### Giải thích

Nội đung nào sau đây KHÔNG được đề cập đến như là trọng tâm của các tổ chức quốc tế trong bài đọc?

- A. Thúc đẩy hòa bình và an ninh
- B. Thiết lập các hiệp định thương mại giữa các quốc gia
- C. Giảm nghèo ở các nước đang phát triển
- D. Cung cấp địch vụ chăm sóc y tế và vắc-xin

#### Thông tin:

+ The UN was founded in 1945 after World War II to promote peace and security worldwide. It also focuses on human rights, development, and helping during disasters. Another important organization is the World Health Organization (WHO). The WHO works to improve health by fighting diseases, providing vaccines, and sharing knowledge about medical care. (Tổ chức này cũng tập trung vào nhân quyền, phát triển và hỗ trợ trong các thảm họA. Một tổ chức quan trọng khác là Tổ chức Y tế Thế giới (WHO). WHO hoạt động để cải thiện sức khỏe bằng cách đấu tranh với bệnh tật, cung cấp vấc xin và chia sẻ kiến thức về chăm sóc y tế.)

→ A, D được đề cập.

+ These organizations often focus on developing countries, which may need extra help to grow and reduce poverty. (Các tổ chức này thường tập trung vào các nước đang phát triển, những nước có thể cần thêm sự giúp đỡ để phát triển và giảm nghèo.)

- → C được đề cập.
- → B không được đề cập.
- → Chọn đáp án B



Question 24. Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The European Union (EU) shares a common currency called the euro.

B. The World Bank and the IMF often focus on underdeveloped countries to reduce poverty.

C. The UN was founded before World War II to promote peace and security worldwide,

D. The WHO's mission is only providing vaccines, and other medical aids.

# Giải thích

Theo bài đọc, câu nào sau đây là ĐÚNG?

A. Liên minh Châu Âu (EU) sử dụng chung một loại tiền tệ gọi là đồng euro.

B. Ngân hàng Thế giới và IMF thường tập trung vào các nước kém phát triển để giảm nghèo.

C. Liên hợp quốc được thành lập trước Thế chiến thứ II để thúc đẩy hòa bình và an ninh trên toàn thế giới,

D. Sứ mệnh của WHO chỉ là cung cấp vắc-xin và các hỗ trợ y tế khác.

# Thông tin:

+ Another well-known group is the European Union (EU). It is unique because its member countries work very closely together, even sharing a common currency called the euro. (Một nhóm phổ biến khác là Liên minh Châu Âu (EU). EU đặc biệt vì các quốc gia thành viên của nó làm việc rất chặt chẽ với nhau, thậm chí chia sẻ một đồng tiền chung gọi là euro.)

→ A đúng với thông tin được đề cập.

+ The World Bank and the International Monetary Fund (IMF) support countries by giving loans and advice on how to improve their economies. These organizations often focus on developing countries, which may need extra help to grow and reduce poverty. (Thế giới và Quỹ Tiền tệ Quốc tế (IMF) hỗ trợ các quốc gia bằng cách cho vay và tư vấn về cách cải thiện nền kinh tế của họ. Các tổ chức này thường tập trung vào các nước đang phát triển, những nước có thể cần thêm sự giúp đỡ để phát triển và giảm nghèo.)

→ B sai vì bài đọc đề cập các tổ chức này tập trung vào các nước đang phát triển.

+ The UN was founded in 1945 after World War II to promote peace and security worldwide. (Liên Hợp Quốc được thành lập vào năm 1945 sau Chiến tranh Thế giới thứ hai để thúc đẩy hòa bình và an ninh trên toàn thế giới.)

→ C sai vì bài đọc đề cập Liên Hợp Quốc được thành lập sau Chiến tranh Thế giới thứ hai.

+ The WHO works to improve health by fighting diseases, providing vaccines, and sharing knowledge about medical care. (WHO hoạt động để cải thiện sức khỏe bằng cách đấu tranh với bệnh tật, cung cấp vắc xin và chia sẻ kiến thức về chăm sóc y tế.)

→ D sai vì bài đọc đề cập WHO còn đấu tranh với bệnh tật và chia sẻ kiến thức về chăm sóc y tế.

→ Chọn đáp án A

Question 25. Which paragraph focuses on economic help provided by international organizations?

A. Paragraph 1 B. Paragraph 2 C. Paragraph 4 D. Paragraph 3

#### Giải thích

Đoạn văn nào tập trung vào sự hỗ trợ kinh tế do các tổ chức quốc tế cung cấp?

A. Đoạn 1

B. Đoạn 2

C. Đoạn 4

D. Đoạn 3

Sự hỗ trợ kinh tế đo các tổ chức quốc tế cung cấp tập trung ở đoạn 2.

#### Thông tin:

Many international organizations also help with economic issues. The World Bank and the International Monetary Fund (IMF) support countries by giving loans and advice on how to improve their economies. (Nhiều tổ chức quốc tế cũng giúp giải quyết các vấn đề kinh tế. Ngân hàng Thế giới và Quỹ Tiền tệ Quốc tế (IMF) hỗ trợ các quốc gia bằng cách cho vay và tư vấn về cách cải thiện nền kinh tế của họ.)

→ Chọn đáp án B

Question 26. In which paragraph does the writer mention the difficulties of international organisations?

A. Paragraph 1 B. Paragraph 4 C. Paragraph 3 D. Paragraph 2

Giải thích

Trong đoạn văn nào tác giả đề cập đến những khó khăn của các tổ chức quốc tế?

A. Đoạn 1

**B.** Đoạn 4

C. Đoạn 3

D. Đoạn 2

Tác giả đề cập đến những khó khăn của các tổ chức quốc tế ở đoạn 3.

#### Thông tin:

Despite their efforts, **international organizations face challenges**. Sometimes, **they face** difficulties because not all countries agree on solutions. (Mặc dù có những nỗ lực, các tổ chức quốc tế

vẫn phải đối mặt với những thách thức. Đôi khi, họ gặp khó khăn vì không phải tất cả các quốc gia đều đồng ý về các giải pháp.)

# → Chọn đáp án C

Question 27. The word <u>it</u> in paragraph 2 refers to					
A. The EU	<b>B.</b> The World Bank	C. The IMF	D. The UN		
Giải thích					
Từ <u>it</u> trong đoạn 2 ám chỉ	đến				
A. EU					
B. Ngân hàng Thế giới					
C. IMF					
<b>D.</b> Liên hợp quốc					
Từ 'it' trong đoạn 2 ám chỉ đến 'The EU'.					
Thông tin:					

Another well-known group is **the European Union (EU)**. It is unique because its member countries work very closely together, even sharing a common currency called the euro. (Một nhóm phổ biến khác là Liên minh Châu Âu (EU). EU đặc biệt vì các quốc gia thành viên của nó làm việc rất chặt chẽ với nhau, thậm chí chia sẻ một đồng tiền chung gọi là euro.)

→ Chọn đáp án A

Question 28. The word security in paragraph 1 is OPPOSITE in meaning to\_\_\_\_\_.

A. peace	B. danger	C. health	<b>D.</b> economy
Giải thích			
Từ <u>security</u> trong đơ	an 1 TRÁI NGHĨA với		
A. peace /pi:s/ (n): h	òa bình		
B. danger /ˈdeɪn.dʒəi	r∕ (n): sự nguy hiểm		
<b>C.</b> health /helθ/ (n):	sức khỏe		
<b>D.</b> economy /ɪˈkɒn.ə	.mi/ (n): nền kinh tế		
- security /sɪˈkjʊə.rɪ.	ti/ (n): an ninh, sự an to	àn >< danger	
Thông tin:			
The UN was founde	d in 1945 after World V	War II to promote peace	and security worldwide. (Liên Hợp
Quốc được thành lậj	o vào năm 194⊉sau Ch	iiến tranh Thế giới thứ	hai để thúc đẩy hòa bình và an ninh
		Edu.vn	CIII

# trên toàn thế giới.)

→ Chọn đáp án B

Question 29. The word promote in paragraph 4 could be best replaced by\_\_\_\_\_

A. prevent	<b>B.</b> encourage	C. ignore	D. punish		
Giải thích					
Từ <u>promote</u> trong đoại	n 4 có thể được thay th	iế tốt nhất bằng			
A. prevent /prɪˈvent/ (v	A. prevent /prɪˈvent/ (v): ngăn chặn, phòng ngừa				
B. encourage /ɪnˈkʌr.ɪdʒ/ (v): khuyến khích, động viên					
C. ignore /ɪɡˈnɔːr/ (v): phót lờ, bỏ qua					
<b>D.</b> punish /'pʌn.ıʃ/ (v):	<b>D.</b> punish /'pʌn.ɪʃ/ (v): trừng phạt				
- promote /prəˈməʊt/ (v): thúc đẩy, khuyến khích = encourage					
Thông tin:					
They <b>promote</b> peace, i	mprove health, and h	elp economies grow. (	(Họ thúc đẩy hòa bình, cải thiện sức		
khỏe và giúp các nền kinh tế phát triển.)					

→ Chọn đáp án B

Question 30. Which of the following best paraphrases the underlined sentence in paragraph 1?

A. The WHO takes many actions to improve global health.

B. The WHO focuses only on fighting diseases.

C. The WHO does not focus on health issues.

D. The WHO helps countries create their own vaccines.

# Giải thích

Câu nào sau đây diễn giải tốt nhất câu được gạch chân trong đoạn 1?

A. WHO thực hiện nhiều hành động để cải thiện sức khỏe toàn cầu. (A đúng với nghĩa của câu gốc.)

B. WHO chỉ tập trung vào việc chống lại bệnh tật. (B sai vì câu gốc WHO không chỉ đấu tranh với bệnh tật mà còn 'cung cấp vắc-xin và chia sẻ kiến thức về y tế'.)

C. WHO không tập trung vào các vấn đề sức khỏe. (C sai vì câu gốc nêu rõ rằng WHO tập trung vào việc 'cải thiện sức khỏe'.)

D. WHO giúp các quốc gia tự tạo ra vắc-xin. (D sai vì câu gốc không đề cập thông tin này, nó chỉ cung cấp vắc xin.)



#### Thông tin:

The WHO works to improve health by fighting diseases, providing vaccines, and sharing knowledge about medical care. (WHO hoạt động để cải thiện sức khỏe bằng cách đấu tranh với bệnh tật, cung cấp vắc xin và chia sẻ kiến thức về chăm sóc y tế.)

→ Chọn đáp án A

# Read the following passage about the urban shift and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions from 31 to 40.

(I) Water is one of the most essential resources on our planet, <u>vital</u> for all forms of life. However, increasing demand and pollution are putting immense pressure on our freshwater supplies. (II) According to recent studies, nearly 2 billion people worldwide live in countries experiencing <u>high water stress</u>, leading to a decline in the availability of this precious resource. This situation not only affects drinking water but also agriculture, sanitation, and energy production.

The primary causes of water scarcity include population growth, urbanization, and climate change. As cities expand, the demand for water increases significantly. Moreover, agricultural practices that rely heavily on water are becoming unsustainable in many regions. Climate change further **exacerbates** these issues, causing unpredictable weather patterns and extreme droughts, which reduce water availability.

(III) In response to this growing crisis, everyone must prioritize water conservation. Simple actions, such as fixing leaks, using water-efficient appliances, and practicing mindful consumption, can make a significant difference. Additionally, implementing policies that promote sustainable water management and investing in technologies for water recycling can help mitigate the impacts of water scarcity. (IV)

Despite these efforts, the challenges remain substantial. It is crucial that we recognize the importance of conserving water and take immediate steps to protect this vital resource for future generations.

Question 31. Which of the following best paraphrases the underlined part in paragraph 3?

A. Individuals should consider water conservation a secondary concern when addressing this problem.

B. Society needs to focus on water conservation to effectively address the growing water shortage problem.

C. People can manage the crisis without prioritizing water conservation.

D. Water conservation is not an urgent issue for people facing this crisis.



Giải thích:

# DỊCH BÀI

Water is one of the most essential resources on our planet, vital for all forms of life. However, increasing demand and pollution are putting immense pressure on our freshwater supplies. According to recent studies, nearly 2 billion people worldwide live in countries experiencing high water stress, leading to a decline in the availability of this precious resource. This situation not only affects drinking water but also agriculture, sanitation, and energy production.

The primary causes of water scarcity include population growth, urbanization, and climate change. As cities expand, the demand for water increases significantly. Moreover, agricultural practices that rely heavily on water are becoming unsustainable in many regions. Climate change further exacerbates these issues, causing unpredictable weather patterns and extreme droughts, which reduce water availability.

In response to this growing crisis, everyone must prioritize water conservation. Simple actions, such as fixing leaks, using water-efficient appliances, and practicing mindful consumption, can make a significant difference. Additionally, implementing policies that promote sustainable water management and investing in technologies for water recycling can help mitigate the impacts of water scarcity. These strategies can significantly improve water availability in stressed regions.

Edu.vn

Nước là một trong những nguồn tài nguyên thiết yếu nhất trên hành tinh của chúng ta, đóng vai trò quan trọng đối với tất cả các dạng sống. Tuy nhiên, nhu cầu ngày càng tăng và ô nhiễm đang gây áp lực rất lớn lên nguồn cung cấp nước ngọt của chúng ta. Theo các nghiên cứu gần đây, gần 2 tỷ người trên toàn thế giới sống ở các quốc gia đang trải qua tình trạng căng thẳng về nước nghiêm trọng, dẫn đến sự suy giảm về tính sẵn có của nguồn tài nguyên quý giá này. Tình trạng này không chỉ ảnh hưởng đến nước chúng ta uống mà còn cả nông nghiệp, vệ sinh và sản xuất năng lượng.

Các nguyên nhân chính gây ra tình trạng khan hiếm nước bao gồm tăng trưởng dân số, đô thị hóa và biến đổi khí hậu. Khi các thành phố mở rộng, nhu cầu về nước tăng lên đáng kể. Hơn nữa, các hoạt động canh tác phụ thuộc nhiều vào nước đang trở nên không bền vững ở nhiều khu vực. Biến đổi khí hậu càng làm trầm trọng thêm những vấn đề này, gây ra các hình thái thời tiết không thể đoán trước và hạn hán khắc nghiệt, làm giảm lượng nước có sẵn.

Để ứng phó với cuộc khủng hoảng ngày càng gia tăng này, tất cả mọi người phải ưu tiên bảo tồn nước. Các hành động đơn giản, chẳng hạn như sửa chữa rò rỉ, sử dụng các thiết bị tiết kiệm nước và thực hành tiêu dùng có ý thức, có thể tạo ra sự khác biệt đáng kể. Ngoài ra, việc thực hiện các chính sách thúc đẩy quản lý nước bền vững và đầu tư vào các công nghệ tái chế nước có thể giúp giảm thiểu tác động của tình trạng khan hiếm nước. Những chiến lược này có thể cải thiện đáng

Despite these efforts, the challenges remain	1		
substantial. It is crucial that we recognize the	7		
importance of conserving water and take	1		
immediate steps to protect this vital resource for	t		
future generations.			

kể tình trạng thiếu nước ở những vùng khó khăn. Mặc dù có những nỗ lực này, những thách thức vẫn còn rất lớn. Điều quan trọng là chúng ta phải nhận ra tầm quan trọng của việc bảo tồn nước và thực hiện việc bảo vệ nguồn tài nguyên quan trọng này ngay lập tức cho các thế hệ tương lai.

#### Giải thích

Câu nào sau đây diễn giải tốt nhất phần gạch chân trong đoạn 3?

A. Các cá nhân nên coi việc bảo tồn nước là mối quan tâm thứ yếu khi giải quyết vấn đề này. (A sai vì câu gốc nhấn mạnh tầm quan trọng của nước và đề cập mọi người phải 'ưu tiên' bảo tồn nước.)

B. Xã hội cần tập trung vào việc bảo tồn nước để giải quyết hiệu quả vấn đề thiếu nước ngày càng gia tăng. (B đúng với nghĩa của câu gốc.)

C. Mọi người có thể quản lý khủng hoảng mà không cần ưu tiên bảo tồn nước. (C sai vì câu gốc đề cập mọi người phải 'ưu tiên' bảo tồn nước.)

D. Bảo tồn nước không phải là vấn đề cấp bách đối với những người đang phải đối mặt với cuộc khủng hoảng này. (D sai vì câu gốc đề cập bảo tồn nước là vấn đề 'cấp bách'.)

# Thông tin:

In response to this growing crisis, everyone must prioritize water conservation. (Để ứng phó với cuộc khủng hoảng ngày càng gia tăng này, tất cả mọi người phải ưu tiên bảo tồn nước.)

→ Chọn đáp án B

Question 32. Where in this passage does the following sentence best fit

# "These strategies can significantly improve water availability in stressed regions."

A. (III)	<b>B.</b> (I)	C. (IV)	<b>D.</b> (II)
----------	---------------	---------	----------------

Giải thích

Câu sau đây phù hợp nhất ở đâu trong đoạn văn này?

"Những chiến lược này có thể cải thiện đáng kể tình trạng thiếu nước ở những vùng khó khăn."

**A.** (III)

**B.** (I)

**C.** (IV)

**D.** (II)

Vị trí (IV) phù hợp nhất vì ý liền trước thảo luận về các chiến lược bảo tồn nước, bao gồm tầm quan trọng của các thiết bị tiết kiệm nước và công nghệ tái chế nước, giúp làm rõ cụm từ 'These strategies' (Những chiến lược này) trong câu cần điền đề cập.

# Thông tin:

Additionally, implementing policies that promote sustainable water management and investing in technologies for water recycling can help mitigate the impacts of water scarcity. These strategies can significantly improve water availability in stressed regions. (Ngoài ra, việc thực hiện các chính sách thúc đẩy quản lý nước bền vững và đầu tư vào các công nghệ tái chế nước có thể giúp giảm thiểu tác động của tình trạng khan hiếm nước. Những chiến lược này có thể cải thiện đáng kể tình trạng thiếu nước ở những vùng khó khăn.)

→ Chọn đáp án C

Question 33. The word "vital" paragraph 1 could be best replaced by:

A. optional	B. crucial	C. harmful	<b>D.</b> unimportant	
Giải thích				
Từ " <u>vital</u> " ở đoạn 1 có thể được thay thế tốt nhất bằng:				
A. optional /'vp.fən.əl/ (adj): tùy chọn, không bắt buộc				
B. crucial /ˈkruː.ʃəl/ (adj): rất quan trọng, then chốt				
C. harmful /ˈhɑːrm.fəl/ (adj): có hại				
D. unimportant / ʌn.ɪm ˈpɔ:r.tənt/ (adj): không quan trọng				
- vital /ˈvaɪ.təl/ (adj): cực	kỳ cần thiết, qua	n trọng = crucial		
Thông tin:				

Water is one of the most essential resources on our planet, **vital** for all forms of life. (Nước là một trong những nguồn tài nguyên thiết yếu nhất trên hành tinh của chúng ta, đóng vai trò quan trọng đối với tất cả các dạng sống.)

→ Chọn đáp án B

Question 34. Which of the following best summarises paragraph 3?

- A. Governments should focus solely on technology to solve water issues.
- B. Water conservation is primarily a government responsibility, not individual.
- C. The role of each individual in protecting water resources is very important.
- D. Both the government and each individual have a role to play in protecting water resources.

Giải thích

Câu nào sau đây tóm tắt tốt nh<mark>ất đ</mark>oạr



A. Chính phủ nên tập trung hoàn toàn vào công nghệ để giải quyết các vấn đề về nước. (A sai vì đoạn văn không đề cập công nghệ đơn thuần có thể giải quyết được vấn đề về nước.)

B. Bảo tồn nước chủ yếu là trách nhiệm của chính phủ, không phải của cá nhân. (B sai vì đoạn văn nhấn mạnh cả hành động của cá nhân và nỗ lực của chính phủ.)

C. Vai trò của mỗi cá nhân trong việc bảo vệ tài nguyên nước là rất quan trọng. (C sai vì thiếu ý cả cá nhân và chính phủ đều tham gia vào giải quyết vấn đề.)

D. Cả chính phủ và mỗi cá nhân đều có vai trò trong việc bảo vệ tài nguyên nước. (D đúng, tóm tắt các ý trong đoạn văn.)

#### Thông tin:

In response to this growing crisis, everyone must prioritize water conservation. Simple actions, such as fixing leaks, using water-efficient appliances, and practicing mindful consumption, can make a significant difference. Additionally, implementing policies that promote sustainable water management and investing in technologies for water recycling can help mitigate the impacts of water scarcity. (Để ứng phó với cuộc khủng hoảng ngày càng gia tăng này, tất cả mọi người phải ưu tiên bảo tồn nước. Các hành động đơn giản, chẳng hạn như sửa chữa rò rỉ, sử dụng các thiết bị tiết kiệm nước và thực hành tiêu dùng có ý thức, có thể tạo ra sự khác biệt đáng kể. Ngoài ra, việc thực hiện các chính sách thúc đẩy quản lý nước bền vững và đầu tư vào các công nghệ tái chế nước có thể giúp giảm thiểu tác động của tình trạng khan hiếm nước.)

→ Chọn đáp án D

Question 35. Which of the following best summarises the passage?

A. Immediate action is needed to address the growing water shortage crisis.

B. The impact of water shortage due to climate change on human life and agricultural development.

C. The importance of water conservation to combat the growing water shortage caused by increased demand and climate change.

D. Water shortage is a major problem that requires immediate government action.

# Giải thích

Câu nào sau đây tóm tắt tốt nhất bài đọc này?

A. Cần hành động ngay lập tức để giải quyết cuộc khủng hoảng thiếu nước ngày càng gia tăng. (A sai vì thiếu những nguyên nhân của tình trạng thiếu nước như biến đổi khí hậu, đô thị hóa và nhu cầu tăng cao hoặc vai trò của việc bảo tồn nước trong việc giải quyết vấn đề này.)

B. Tác động của tình trạng thiếu nước do biến đổi khí hậu đối với cuộc sống con người và phát triển nông nghiệp. (B sai vì thiếu những nguyên nhân khác như đô thị hóa, tăng trưởng dân số và nhu cầu nước tăng cao.)

C. Tầm quan trọng của việc bảo tồn nước để chống lại tình trạng thiếu nước ngày càng gia tăng đo nhu cầu tăng và biến đổi khí hậu. (C đúng, tóm tắt được ý trong bài đọc.)

D. Thiếu nước là một vấn đề lớn đòi hỏi chính phủ phải hành động ngay lập tức. (D sai vì thiếu các giải pháp khác như nỗ lực của cá nhân và tầm quan trọng của việc bảo tồn nước trong việc giải quyết vấn đề.)

# Tóm tắt:

+ Đoạn 1: Nước rất quan trọng đối với sự sống, nhưng nhu cầu ngày càng tăng và ô nhiễm đang gây ra tỉnh trạng thiếu hụt. Gần 2 tỷ người sống ở những khu vực thiếu nước, ảnh hưởng đến nước uống, nông nghiệp, vệ sinh và sản xuất năng lượng.

+ **Đoạn 2:** Nguyên nhân chính gây ra tình trạng thiếu nước là sự gia tăng dân số, đô thị hóa và biến đổi khí hậu. Các thành phố mở rộng và các hoạt động nông nghiệp không bền vững đang làm tăng nhu cầu về nước, trong khi biến đổi khí hậu dẫn đến thời tiết khó lường và hạn hán.

+ Đoạn 3: Để giải quyết tình trạng thiếu nước, bảo tồn là chìa khóa. Các hành động đơn giản như sửa chữa rò rỉ và sử dụng các thiết bị hiệu quả, cùng với các chính sách hỗ trợ quản lý bền vững và tái chế nước, có thể giúp giảm bớt khủng hoảng.

+ Đoạn 4: Bất chấp những nỗ lực này, những thách thức vẫn xuất hiện. Cần phải hành động ngay lập tức để bảo vệ nguồn nước cho các thế hệ tương lai.

→ Thiếu nước là cuộc khủng hoảng ngày càng gia tăng do nhu cầu ngày càng tăng, ô nhiễm và biến đổi khí hậu. Những nỗ lực như bảo tồn, sử dụng hiệu quả và quản lý bền vững là điều cần thiết để bảo vệ nguồn cung cấp nước cho tương lai. Cần có hành động ngay lập tức để bảo vệ nguồn tài nguyên quan trọng này.

# → Chọn đáp án C

Question 36. The phrase "high water stress" in paragraph 1 refers to:

A. reduced water demand	B. excessive rainfall
C. improved water quality	<b>D.</b> significant water shortage
Giải thích	
Cụm từ " <u>high water stress</u> " trong đoạn 1 đề cập đế	án:
A. nhu cầu nước giảm	
<b>B.</b> lượng mưa quá nhiều	
C. chất lượng nước được cải thiện	
D. tỉnh trạng thiếu nước đáng kể	
Cụm từ 'high water stress' (tình rang căng thẳr	ng về nước nghiêm trọng) trong đoạn 1 đề cập đến
Edu	.vn

'significant water shortage'.

#### Thông tin:

According to recent studies, nearly 2 billion people worldwide live in countries experiencing **high** water stress, leading to a decline in the availability of this precious resource. (Theo các nghiên cứu gần đây, gần 2 tỷ người trên toàn thế giới sống ở các quốc gia đang trải qua tình trạng căng thẳng về nước nghiêm trọng, dẫn đến sự suy giảm về tính sẵn có của nguồn tài nguyên quý giá này.)

→ Chọn đáp án D

Question 37. The phrase "exacerbates" in paragraph 3 is OPPOSITE in meaning to:

A. alleviates	<b>B.</b> maintains	C. worsens	<b>D.</b> complicates
Giải thích			
Cụm từ " <u>exacerbates</u>	" ở đoạn 3 có TRÁI NG	HĨA với:	
A. alleviate /əˈliː.vi.eɪ	t/ (v): xoa dịu, làm giảm	ı bót	
<b>B.</b> maintain /memˈtem	ı/ (v): duy trì		
<b>C.</b> worsen /'wɜːr.sən/	(v): làm tệ hơn		
D. complicate /ˈkɒm.plɪ.keɪt/ (v): làm phức tạp			
- exacerbate /ɪgˈzæs.ə	.beɪt/ (v): làm trầm trọng	g thêm, làm xấu đi ≫	alleviate
Thông tin:			

Climate change further **exacerbates** these issues, causing unpredictable weather patterns and extreme droughts, which reduce water availability. (Biến đổi khí hậu càng làm trầm trọng thêm những vấn đề này, gây ra các hình thái thời tiết không thể đoán trước và hạn hán khắc nghiệt, làm giảm lượng nước sẵn có.)

→ Chọn đáp án A

Question 38. Which of the following can be inferred from the passage?

A. Governments play an important role in protecting polluted water sources.

B. Water conservation measures need to be widely applied to create an impact.

C. Applying technology can solve all problems of water shortage.

D. Climate change is an important factor that affects water resources globally.

Giải thích

Có thể suy ra điều nào sau đây từ đoạn văn?

A. Chính phủ đóng vai trò quan trọng trọng việc bảo vệ các nguồn nước bị ô nhiễm.

B. Các biện pháp bảo tồn nước cần được áp dụng rộng rãi để tạo ra tác động.

C. Áp dụng công nghệ có thể giải quyết mọi vấn đề thiếu nước.

D. Biến đổi khí hậu là một yếu tố quan trọng ảnh hưởng đến tài nguyên nước trên toàn cầu.

Thông tin:

+ Simple actions, such as fixing leaks, using water-efficient appliances, and practicing mindful consumption, can make a significant difference. Additionally, implementing policies that promote sustainable water management and investing in technologies for water recycling can help mitigate the impacts of water scarcity. (Các hành động đơn giản, chẳng hạn như sửa chữa rò rì, sử dụng các thiết bị tiết kiệm nước và thực hành tiêu dùng có ý thức, có thể tạo ra sự khác biệt đáng kể. Ngoài ra, việc thực hiện các chính sách thúc đẩy quản lý nước bền vững và đầu tư vào các công nghệ tái chế nước có thể giúp giảm thiểu tác động của tình trạng khan hiếm nước.)

→ A sai vì bài đọc nhấn mạnh cả cá nhân và chính phủ đều đóng vai trò quan trọng trong việc bảo vệ các nguồn nước.

→ C sai vì bài đọc đề cập công nghệ, giống như tái chế nước, có thể giúp giảm bớt tình trạng thiếu nước, nhưng không khẳng định rằng công nghệ có thể giải quyết được mọi vấn đề thiếu nước.

→ B không có thông tin được đề cập trong bài

+ Climate change further exacerbates these issues, causing unpredictable weather patterns and extreme droughts, which reduce water availability. (Biến đổi khí hậu càng làm trầm trọng thêm những vấn đề này, gây ra các hình thái thời tiết không thể đoán trước và hạn hán khắc nghiệt, làm giảm lượng nước sẵn có.)

→ D có thể suy ra từ thông tin này.

→ Chọn đáp án D

Question 39. According to paragraph 2, which of the following is NOT a contributing factor to water scarcity?

A. Population growth B. Urbanization C. Extreme droughts D. City expansion

Giải thích

Theo đoạn 2, yếu tố nào sau đây KHÔNG phải là yếu tố góp phần gây ra tình trạng thiếu nước?

A. Tăng trưởng dân số

**B.** Đô thị hóa

C. Hạn hán nghiêm trọng

D. Mở rộng thành phố

Thông tin:



The primary causes of water scarcity include **population growth**, **urbanization**, and climate change. As cities expand, the demand for water increases significantly. **Climate change** further **exacerbates these issues**, causing unpredictable weather patterns and **extreme droughts**, which **reduce water availability**. (Các nguyên nhân chính gây ra tình trạng khan hiếm nước bao gồm tăng trưởng dân số, đô thị hóa và biến đổi khí hậu. Khi các thành phố mở rộng, nhu cầu về nước tăng lên đáng kể. Biến đổi khí hậu càng làm trầm trọng thêm những vấn đề này, gây ra các hình thái thời tiết không thể đoán trước và hạn hán khắc nghiệt, làm giảm lượng nước sẵn có)

- $\rightarrow$  A, B, C được đề cập.
- → D không được đề cập.
- → Chọn đáp án D

Question 40. Which of the following is TRUE according to the passage?

- A. Climate change negatively impacts water availability.
- B. Urbanization decreases the demand for water.
- C. Sustainable practices are unnecessary for water management.
- D. Water scarcity affects only drinking water supplies.

# Giải thích

Theo bài đọc, câu nào sau đây là ĐÚNG?

- A. Biến đổi khí hậu tác động tiêu cực đến nguồn nước.
- B. Đô thị hóa làm giảm nhu cầu về nước.
- C. Các hoạt động bền vững là không cần thiết đối với việc quản lý nước.
- D. Tình trạng thiếu nước chỉ ảnh hưởng đến nguồn cung cấp nước uống.

# Thông tin:

+ Climate change further exacerbates these issues, causing unpredictable weather patterns and extreme droughts, which reduce water availability. (Biến đổi khí hậu càng làm trầm trọng thêm những vấn đề này, gây ra các hình thái thời tiết không thể đoán trước và hạn hán khắc nghiệt, làm giảm lượng nước sẵn có.)

 $\rightarrow$  A đúng với thông tin được đề cập.

+ The primary causes of water scarcity include population growth, urbanization, and climate change. As cities expand, the demand for water increases significantly. (Các nguyên nhân chính gây ra tỉnh trạng khan hiếm nước bao gồm tăng trưởng dân số, đô thị hóa và biến đổi khí hậu. Khi các thành phố mở rộng, nhu cầu về nước tăng lên đáng kể.)

Edu.vn

→ B sai vì bài đọc để cập đô t<mark>hị hóa là nguyên nhân gây ra tỉnh trạng khan hiếm nước.</mark>

+ In response to this growing crisis, everyone must prioritize water conservation. Simple actions, such as fixing leaks, using water-efficient appliances, and practicing mindful consumption, can make a significant difference. Additionally, implementing policies that promote sustainable water management and investing in technologies for water recycling can help mitigate the impacts of water scarcity. (Để ứng phó với cuộc khủng hoảng ngày càng gia tăng này, tất cả mọi người phải ưu tiên bảo tồn nước. Các hành động đơn giản, chẳng hạn như sửa chữa rò rỉ, sử dụng các thiết bị tiết kiệm nước và thực hành tiêu dùng có ý thức, có thể tạo ra sự khác biệt đáng kể. Ngoài ra, việc thực hiện các chính sách thúc đẩy quản lý nước bền vững và đầu tư vào các công nghệ tái chế nước có thể giúp giảm thiểu tác động của tình trạng khan hiếm nước.)

→ C sai vì bài đọc đề cập đến việc các hoạt động bền vững là cần thiết để giảm thiểu tác động của tình trạng khan hiếm nước.

+ This situation not only affects drinking water but also agriculture, sanitation, and energy production. (Tình trạng này không chỉ ảnh hưởng đến nước uống mà còn cả nông nghiệp, vệ sinh và sản xuất năng lượng.)

→ D sai vì bài đọc để cập không chỉ ảnh hưởng đến nước uống mà còn cả nông nghiệp, vệ sinh và sản xuất năng lượng.

→ Chọn đáp án A

